Hoppa till innehåll

Städabonnemang – Hur fungerar det?

 

Med ett städabonnemang på hemstädning får du:

 • Städning varje eller varannan vecka
 • Oftast samma städpersonal
 • Löpande abonnemang, ofta med viss rabatt

Vad finns det för fördelar och nackdelar med att boka abonnemang och vilka ”fällor” bör du som kund undvika?

Städabonnemang

Att välja städabonnemang är smidigt och enkelt. Du vet att städpersonal kommer samma tid och samma dag varje vecka. Det underlättar självklart att inte behöva ringa och boka tid inför varje städning.

Hur går det till?

Följande process är taget från ett företag som genomför hemstädning i Malmö. Men liknande upplägg bör kunna hittas hos städföretagen i Nacka.

 1. Hembesök och offert

Det är vanligt att en representant från städföretaget kommer hem till kunden varpå de tillsammans går igenom bostaden och diskuterar vad som ska ingå i städningen.

 1. Städbeskrivning

Städbolaget skapar nu en städbeskrivning (kan även benämnas med andra ord) som visar vad som förväntas ingå i hemstädningen. Här ingår det även information om städning ska ske varje eller varannan vecka.

 1. Utförande

Städpersonal kommer sedan till bostaden och genomföra städningen löpande så länge som kunden eller städföretaget inte säger upp avtalet.

Att tänka på…

 • Vad är bindningstid och uppsägningstid?

Bindningstid är hur länge som kunden måste ha abonnemanget innan det kan sägas upp. Uppsägningstid är hur länge som kunden måste ha kvar städföretaget efter uppsägning. En rekommendation är att inte välja företag med långa bindnings- eller uppsägningstider.

 • Vem står för städmaterial?

Förväntas kunden stå för städmaterialet? Om så är fallet är det viktigt att veta vad som förväntas finnas hemma? Det är däremot vanligare att städföretaget har med sig

 • Fast pris – eller rörligt pris

Det vanligaste är att hemstädning på abonnemang sker med fast pris. Kunden vet då exakt vad det kommer att kosta varje månad.

Men det finns även de som använder rörligt pris. Hur mycket det kostar beror därmed på hur länge som städföretaget anser sig behöva vara kvar och städa. Delvis avgörs detta av hur mycket kunden själv har städat i förväg. Överlag rekommenderas fast pris – det är säkrare för bägge parter.

 • Timbank eller inte?

Om ett städföretag har timbank på abonnemang så fungerar det på följande sätt. Kunden betalar in en summa varje månad. Den summan är tänkt att täcka den månadens städning. Skulle däremot ett tillfälle bokas av ges inte pengarna tillbaka. Istället går timmarna in i en så kallad ”timbank”. Därmed finns det kvar pengar som kan användas inför nästa månads hemstädning.

3 kommentarer till “Städabonnemang – Hur fungerar det?”

 1. Pingback: För- och nackdelar med att städa själv respektive att anlita firma - Hemstädning Nacka

 2. Pingback: - Hemstädning Nacka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *