Hoppa till innehåll

För- och nackdelar med att städa själv respektive att anlita firma

  • av

Att sköta hemstädningen själv sparar dig pengar – att köpa in städtjänster sparar dig tid. Med RUT blir valet mellan att sköta hemstädningen själv och att köpa in den lite svårare. Det billigare priset gör det mer attraktivt, helt enkelt.

Fördelar med att köpa in städtjänster

  • Det sparar dig tid. Visst, det kostar pengar – men det sparar tid. Tiden kan du använda till vad du vill. Har du möjlighet att spendera en extra timme eller två på jobbet, tack vare städningen, så kanske det går jämnt ut.
  • Arbete med högre kvalitet. Det stämmer inte alltid, men visst kan jobbet bli bättre utfört om du anlitar en duktig firma. Många gånger blir det bättre eller mer noggrant utfört än om du själv hade gjort jobbet.
  • RUT. I princip alla städfirmor som du kan tänkas anlita kommer att erbjuda ett pris på hemstädning efter RUT. Givet att du uppfyller kriterierna för att kunna få nyttja RUT (till exempel att du har betalat in tillräckligt mycket skatt under föregående år), så blir städningen en relativt billig affär.

Fördelar med att städa själv

  • Du blir van vid att slippa städa. Du blir kanske inte direkt beroende av en städfirma, men om städfirman inte kan komma en vecka, eller om du flyttar, kan det kännas lite extra jobbigt att börja storstäda själv igen. En fördel med att sköta hemstädningen själv är alltså att du håller vanan inne. Städabonnemang tecknas ofta med en städning var eller varannan vecka.
  • Du sparar pengar. Även om du använder RUT-avdrag så blir kostnaderna ändå något som märks, för de allra flesta.
  • Mer integritet. En anledning till att vissa väljer att inte anlita städfirmor är att det kan kännas jobbigt att släppa in främmande personer i hemmet. Genom att sköta hemstädningen själv, slipper du det.